İçeriğe geç

Savcı Her Şikayete Dava Açar Mı

Şikayet üzerine savcı dava açmak zorunda mı?

Kovuşturulması ihbara bağlı olan suçlarda ihbarda bulunmaya yetkili kişinin şikâyeti üzerine, kovuşturulması ihbara bağlı değilse Cumhuriyet savcısı bizzat soruşturmayı yapıp delilleri toplamak ve yeterli şüphe sebebi varsa iddianame ile birlikte ceza mahkemesine şikâyette bulunmak zorundadır.

Savcı neye göre dava açar?

Savcı, iddianamedeki suç delillerinin suça ilişkin makul bir şüphe oluşturduğuna karar verdiğinde dava açılır. Savcı toplanan delillerin bir suçtan şüphelenmek için yeterli olmadığına inanıyorsa, kovuşturma açmamaya karar vermelidir. Bu durumda, kovuşturma açılmasına gerek olmadığına karar verilir.

Savcı ne zaman dava açar?

Ceza davası genellikle suç işlendiği günden sonra açılır. Suçu işleyen kişi hakkında polis soruşturması başlatılır ve yeterli delil bulunursa savcılık soruşturmaya dayanarak şikayette bulunur.

Savcı yeterli delil olmadan dava açabilir mi?

Kamu davası açmak için yeterli delil yoksa veya dava açmak için başka bir şart yoksa kamu davası açmak mümkün değildir. Bu durumda delillerin değerlendirilmesi savcının takdirindedir. Şüphelilerin kamu adına dava açılmasına gerek olmadığına karar verilmesi gerekir.

Suç duyurusundan kaç gün sonra dava açılır?

Polise ifade verdikten sonra kaç gün içinde dava açılır? Şüpheli ifade verdikten sonra, kendisine karşı dava açma zorunluluğu yoktur. Ancak, ifadeden sonra savcı şüphelinin suç işlediğine ikna olursa, ortalama 3 ila 6 ay içinde dava açar ve dava açar.

Savcılığa suç duyurusu yapıldıktan sonra ne olur?

Cumhuriyet savcılığına şikayette bulunan kişiler mahkemeye çıkarılmazsa emniyet müdürlüğünde ifade verirler. Şüpheliler yani Cumhuriyet savcılığına ihbar edilenler ifadelerini verdikten sonra Cumhuriyet savcılığı tarafından sorguya alınır.

Savcının dava açması ne kadar sürer?

Cumhuriyet savcılığının soruşturmayı tamamlaması için azami bir zaman sınırı yoktur. Soruşturmanın süresi, söz konusu soruşturmanın türüne bağlı olarak ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Ortalama olarak bir ceza davasının 6 ay içinde açıldığı varsayılabilir.

Yapılan şikayet geri alınırsa cumhuriyet savcısı ne şekilde hareket eder?

Kovuşturmanın geri çekilmesi halinde alınacak kararlar: Cumhuriyet savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapatılmış olup şüpheli hakkında dava açılması veya ceza kovuşturması başlatılması imkânı bulunmamaktadır. Kovuşturma aşamasında kovuşturmadan feragat edilmesi halinde, sanık bu feragati kabul ederse ceza kovuşturması düşer.

Müşteki şikayetini geri alırsa ne olur?

Mağdur veya zarar gören şikâyetçi şikâyetinden vazgeçse bile; kendisine karşı suç işleyen, suç işlemesini kolaylaştıran veya suç işlemesine yardımcı olanlara karşı her zaman maddi ve manevi zararlarının tazminini isteme hakkına sahiptir.

Savcılık ifadesinden sonra dava ne zaman açılır?

Dava, beyanın yapılmasından bir yıl veya bir gün sonra açılabilir veya hiç açılmayabilir. Bunun için savcının iddianamesini hazırlaması gerekir. Bu süre, olayın özelliklerine ve delillerin toplanmasına göre değişir.

Savcılık aşaması ne kadar sürer?

Soruşturmanın tamamlanması için yasal bir zaman sınırı bulunmamakla birlikte, soruşturmanın belirli olayın niteliğine bağlı olarak makul bir süre içinde tamamlanması gerekir. Soruşturma 1 ay veya 1 yıl sürebilir. Ancak soruşturmanın süresi alınacak önlemlerle orantılı olmalıdır.

Savcılık ne kadar sürede ifadeye çağırır?

Açıklamanın zamanı ve yeri, soruşturma aşamasının serbest niteliğine uygun olarak soruşturma makamlarının takdirindedir. Kişiden suç mahallinde, suçlandığı duruma göre savcı veya polis memurları tarafından ifade vermesi istenebilir.

Hangi suçlar kamu davasına dönüşür?

Cumhuriyet savcılığının şikâyet üzerine açtığı kamu davası; basit tıbbi müdahale ile giderilebilen kasten yaralama, taksirle yaralama, cinsel saldırı, kişilerin huzur ve sükûnunu bozma, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma suçlarından açılmıştır.

Savcı kimin adına dava açar?

Savcı, bir ceza davasında savcı olarak görev yapan kişidir. Savcılık, bir ceza davasında sanık olarak hareket eden ve devlet adına bir ceza davası başlatan kurumdur. Bu ofisteki görevliye savcı denir.

Savcı yeterli delil bulamazsa ne olur?

Savcı bu soruşturmanın sonunda yeterli delil bulabilirse yeni bir iddianame hazırlayıp mahkemeye sunacaktır. Yeterli delil bulamazsa kovuşturmaya gerek olmadığına karar verecektir.

Savcı ifade almadan dava açabilir mi?

Ceza muhakemesinde savcının ifade almadan ceza muhakemesi açması hukuka ve savunma hakkına aykırı olacaktır. Bu nedenle savcı ifade almadan ceza muhakemesi açamaz.

Şikayet geri alınırsa savcı ne karar verir?

Dava feragati: Dava ile ilgili cezai suçlarda, şikayetçi mahkeme karar verene kadar davasını erteleyebilir. Feragat soruşturma aşamasında yapılırsa, kovuşturmaya gerek olmadığına, yani dava açılmadığına karar verilir. Bu, kovuşturma aşamasında gerçekleşirse, cezai işlemlerin durdurulmasına karar verilir.

Şikayetçi olan kişi mahkemeye gitmezse ne olur?

Şikâyetçi, usulüne uygun tebligata rağmen mahkemeye gelmezse mahkeme, şikâyetçinin zorla kovuşturulmasına karar verebilir.

Şikayetçi olduktan sonra ne olur?

Cezai fiillerden dolayı suç duyurusunda bulunma süresine tekabül eden 6 aylık sürenin geçmesinden sonra suç duyurusunda bulunulması halinde, Cumhuriyet Başsavcılığınca şüpheli veya şüpheliler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilir, yani ceza kovuşturması başlatılır, dosya kapatılır ve ceza davası açılmaz.

Tavsiyeli Bağlantılar: Zorunlu Önerme Nedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir