Türk dilinin tarihi dönemleri nelerdir?
Türkçenin yazı dilinin ilk örneklerini 7. yüzyıldan itibaren bulduğumuz Eski Türkçe dönemi 10. yüzyıla kadar sürmüş, ardından 10. yüzyıldan itibaren Karahanlı, Harezm ve Kıpçak Türkçesi örnekleri veren Orta Türkçe dönemi gelmiştir. Makalemizin içeriğinde yer alan edebi eser örnekleri de bu dönemleri kapsamaktadır.
Türk dilinin tarihi dönemlerinden hangisine aittir?
Türkçe, Göktürkler döneminden bu yana yazılı metinlerle varlığını sürdüren ve 13. yüzyıla kadar gelişimini sürdüren tek yazı dilidir.
Türkiye’nin Türkçesi kaç döneme ayrılır?
Anadolu’daki siyasal ve toplumsal gelişmelere bağlı olarak Eski Anadolu Türkçesi üç döneme ayrılabilir: Selçuklu Türkçesi, Ana Türkçe ve Osmanlı Türkçesine geçiş dönemi.
Türk dilleri hangi döneme dayanır?
Altay dönemi Türk dilinin kökeni olarak kabul edilir.
Türkçenin ilk dönemi nedir?
Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem iki alt dönemde incelenir: Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi. Kesin olarak tarihlendirilebilen Orhun Türkçesinin ilk belgesi 8. yüzyıla tarihlenir. Yüzyılın ortalarına tarihlenen Orhun yazıtlarından Uygur Türkçesinin 13. yüzyılda yazıldığı açıktır. yüzyıla kadar sürer.
Türkçenin en eski dönemi hangi dönemdir?
Eski Türkçe döneminin ilk evresi Göktürk dönemidir. Göktürk, “Türk” adının tarihi kaynaklarda ilk kez geçtiği, Türkçenin ilk yazılı kaynaklarının bulunduğu ve Türkçenin yapısını gerçek bilgilerle belirleyebildiğimiz ilk dönemdir.
Türkçenin gelişim evreleri nelerdir?
Türk dilinin tarihsel gelişim süreci içerisinde terimsel gelişimi ele alacak olursak, terim söz varlığının geçtiği evreleri Klasik Dönem, Tanzimat ve Meşrutiyet Dönemi ve Cumhuriyet Dönemi olarak adlandırabiliriz.
Lir ve Şaz’ın Türkçesi hangi dönem?
I. ER. M.Ö. 3200 yıllarına tarihlenen Sümer kaynaklarında tespit edilen Türkçe alıntı sözcüklerin bir kısmı LİR Türkçesi, bir kısmı da ŞAZ Türkçesi özellikleri gösterdiğinden, tarihlendirmeyi iki ana kolu olan “ANA TÜRKÇE” diye adlandırdığımız döneme başlatabiliriz.
Eski Türkçe dönemi eserleri nelerdir?
Bu dönemin eserleri Uygur ve Arap harfleriyle Türk yazısıyla yazılmıştır. Bu bölümdeki en önemli eserler şunlardır: Kutadgu Bilig, Dîvanü Lügati’t-Türk, Atabetü’l-Hakayık, Divan-ı Hikmet.
Türk dili kaça ayrılır?
Türkçe, yayıldığı bölgelere göre Kuzeydoğu Türkçesi ve Batı Türkçesi olmak üzere iki kola ayrılır.
Orta Türkçe dönemi kaça ayrılır?
Orta Türkçenin başlıca lehçeleri şunlardır: Harezm Türkçesi, Kıpçak Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Çağatay Türkçesi ve Volga Bulgar Türkçesi.
15 ve 20 yy arası Türkçenin hangi dönemi?
Kuzey ve Doğu Türkleri arasında Harezm Türkçesinin devamı olan Çağatay Türkçesi, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar tek ve yaygın olarak kullanılan yazı dili olmuştur.
Türk dilinin tarihi dönemi nedir?
Ana Altay dönemi: Türk dilinin tarihindeki en eski dönem “Altay Dil Birliği” dönemidir. … Erken Türk dönemi: … Proto-Türk dönemi: … Karahanlılar dönemi (XI-XII. yüzyıllar) … Orta Türkçe dönemi (XIII-XVI. yüzyıllar) … Harezmliler dönemi (XIV. yüzyıllar) . .. Kıpçak Türkçesi dönemi (13.-16. yüzyıllar) … Çağdaş Türkçe dönemi.
Doğu’nun Türkçesi nedir?
Çağatayca, Çağatay Türkçesi veya Doğu Türkçesi, 15. yüzyılda Timurlular yönetimi altında gelişen ve 15. yüzyıldan 20. yüzyılın başına kadar Orta Asya’daki Müslüman Türk halkları, Çağatay Hanlığı, Kırım Hanlığı, Babürlüler ve tarihi Orta Asya devletleri tarafından ortak yazı dili olarak kullanılan dildir.
İlk Türkçeyi kim konuştu?
Proto-Türk dili, Türk dillerinin ortak atasıdır ve Proto-Türkler tarafından konuşulmuştur. Erken Türkçe, bir Ogur koluna (batı) ve bir Şaz koluna (doğu) ayrılmıştır. İlk Türk dilinin Doğu Asya’da en son 2.500 yıl önce konuşulduğuna inanılmaktadır.
Türkçenin tarihi gelişimi kaç evrede incelenir?
Türkçenin Dönemden Döneme Gelişimi Genel olarak Türk dilinin tamamlanmasının yedi aşamada gerçekleştiği düşünülmektedir. Bu aşamalar şu şekilde sıralanabilir: 1) Altay dönemi: Bu dönemde Türk dili henüz bağımsız bir dil değildir. Arap dilleri ve Moğolca ile birlikte Proto-Altayca’da görülür.
Eski Türkçe dönemi eserleri nelerdir?
Bu dönemin eserleri Uygur ve Arap harfleriyle Türk yazısıyla yazılmıştır. Bu bölümdeki en önemli eserler şunlardır: Kutadgu Bilig, Dîvanü Lügati’t-Türk, Atabetü’l-Hakayık, Divan-ı Hikmet.
Orta Türkçe dönemi kaça ayrılır?
Orta Türkçenin başlıca lehçeleri şunlardır: Harezm Türkçesi, Kıpçak Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Çağatay Türkçesi ve Volga Bulgar Türkçesi.
Türkçenin ilk yazılı örnekleri hangi döneme aittir?
Bu yazıtlar, Türk dilinin bilinen ilk yazılı kaynakları oldukları için dilimizin tarihi ve gelişiminde çok önemli bir yer tutarlar. Bu anıtların ilki, Göktürk devletinin bilge veziri Tonyukuk tarafından 720 yılında dikilmiş olup, bu yazıttaki ifadeler Tonyukuk’a aittir.